Over Lissabon

Lissabon is de hoofdstad en grootste stad van Portugal. Volgens de legendes is Lissabon gesticht door de Griek Odysseus tijdens zijn reis de Odyssee. Wat zeker is, is dat Lissabon een oude stad is die al ongeveer twaalf eeuwen voor Christus is gesticht als handelspost door de Feniciërs. Vanaf de tweede eeuw voor Christus totdat het Romeinse Rijk uit elkaar viel was Lissabon onderdeel hiervan. Later behoorde Lissabon nog tot het Moorse Rijk. In de twaalfde eeuw werd de stad veroverd door Alfons I van Portugal, met behulp van Kruisvaarders. Na de verovering liet de koning het Castelo de São Jorge bouwen om de stad tegen vijandige aanvallen te beschermen. Een ingrijpende gebeurtenis in de geschiedenis van Lissabon is de grote aardbeving van 1755. Tijdens deze aardbeving werd een groot deel van de stad verwoest en werden hele delen van de stad onbewoonbaar. In de jaren hierna werd de stad steen voor steen weer opgebouwd, al zijn wel veel historische gebouwen voorgoed verloren gegaan. Een aantal van de populairste bezienswaardigheden in Lissabon hebben deze aardbeving doorstaan en kunnen tot op de dag van vandaag bezocht worden.

Stedentrip
Lissabon is een perfecte bestemming voor een meerdaagse stedentrip. In de stad en er buiten zijn tal van bezienswaardigheden te vinden die het meer dan de moeite waard maken om een bezoek te brengen. Daarnaast is het nachtleven van Lissabon iets wat u een keer ervaren moet hebben. De vele gezellige restaurants, barretjes en terrassen zijn erg uitnodigend. Er is voor iedereen wel een plek te vinden waar u uzelf thuis voelt.

De stad is opgedeeld in verschillende wijken die allemaal hun eigen karakter en uitstraling hebben.
Ook de wijken die wat verder van het centrum liggen zoals Belém en Parque das Nações zijn zeker een bezoekje waard tijdens uw stedentrip. U kunt deze wijken het beste bereiken met het openbaar vervoer of een taxi. Verblijft u iets langer in Lissabon, dan mag u een bezoek een Sintra zeker niet overslaan. Kortom, Lissabon heeft meer dan genoeg te bieden voor een korte of een lange stedentrip.

Overnachten
Lissabon heeft tal van mogelijkheden tot overnachten. In het historische centrum en ook daarbuiten zijn er tal van hotels, motels, B&B’s en hostels te vinden. Er zijn mogelijkheden voor elk budget. In het centrum zijn meerdere vijfsterrenhotels te vinden. Ook in de buitenwijken; de bekendste hiervan is te vinden in de Vasco de Gama-toren in de wijk Parque das Nações. Wilt u goedkoop in Lissabon verblijven dan is een hostel een perfecte optie. Verwacht er geen luxe, maar alleen een bed en een douche die met geluk warm is. De kans is wel aanwezig dat u met meerdere mensen tegelijk op één kamer verblijft. Een redelijk nieuw concept is een ‘airbnb’ waarbij u een kamer, een etage of een huis huurt van iemand. Dit is in veel gevallen goedkoper dan een hotel en vaak heeft u meer ruimte en privacy dan in een hotel.Er zijn inmiddels zoveel boekingssites dat u kunt verdwalen in het ruime aanbod. Wat wij zelf altijd doen is bij vergelijkingssite Trivago zoeken. U ziet dan meteen de prijzen per aanbieder, zodat u snel kunt zien waar je de laagste prijs voor een bepaald hotel betaalt.
Bekijk alle hotelprijzen in Lissabon via trivago.nl 

Eten en drinken
Lissabon wordt ook wel de ‘Hoofdstad van de Sardientjes’ genoemd. Deze heerlijke lekkernij komt u dan ook bijna op ieder menukaart tegen. Op sommige avonden is de stad gevuld met de lucht van gegrilde sardientjes. Op de menukaart komt u vaak nog veel meer vis tegen, maar wat verwacht u van een stad aan het water. Bent u geen visliefhebber, dan is er ook een ruime keus uit vele heerlijke vleessoorten. De meeste gerechten worden geserveerd met een aardappelgarnituur en soms een beetje groenten. Kijk bij sommige restaurants echter wel uit, want die zetten ongevraagd producten op tafel om deze later op de rekening te zetten.Een leuke, unieke ervaring is te vinden in de overdekte markt Mercado da Ribeira Nova. De ene hal is nog steeds ingericht als een marktkoophal, terwijl de andere is omgetoverd tot een grote plaats met meer dan twintig verschillende restaurants en winkeltjes. Het middenterrein is ingenomen door grote lange tafels, terwijl rondom meerdere kleine keukens zijn te vinden waar verschillende bedrijven hun eigen restaurant staan te promoten. Het eten is er heerlijk en alles behalve duur.WinkelenWie wil winkelen in Lissabon heeft meer dan genoeg opties. De meeste grote winkelketens bevinden zich in de benedenstad van Lissabon, een wijk die bekend staat onder de naam Baixa Pombalina.  In deze wijk is de bekendste winkelstraat de Rua Augusta te vinden. Naast de grotere winkelketens zijn er in deze straat voornamelijk winkeltjes te vinden met typisch Portugese producten. Vanuit Baixa Pombalina kunt u met een lift of via een groot aantal trappen naar de bovenstad toe. In deze wijk genaamd Bairro Alto, zijn er naast enkele grote en exclusievere merken ook tal van leuke nieuwe winkels te vinden. De wijk staat dan ook bekend om zijn exclusieve winkeltjes en winkels van beginnende modeontwerpers. Nadeel van deze wijk is wel dat er bijzonder veel hoogteverschil tussen de verschillende straten is. Een dagje shoppen in de Bairro Alto kan hierdoor behoorlijk vermoeiend zijn. Ook tijdens regenachtige dagen kunt u gewoon shoppen in Lissabon. U kunt dan naar één van de grote overdekte winkelcentra toe. Bijvoorbeeld in de wijk Parque das Nações, waar u het prachtig vormgegeven winkelcentrum Vasco de Gama tegenkomt.Fado
Lissabon is de stad van de Fado. In de arme wijken van de stad is deze bijzondere zangkunst ontstaan. De Fado kan het beste omschreven worden als het Portugese levenslied. Voor de Portugezen is de Fado de stem van vele gemoedstoestanden, maar voornamelijk van de saudade. Deze gemoedstoestand laat zich het beste beschrijven als het gevoel van missen, verlies, afstand en liefde. Fado is in het begin van de negentiende eeuw ontstaan in de arme wijken van Lissabon. In deze wijken wordt de Fado tot op de dag van vandaag nog steeds ten gehoor gebracht. Met name in de wijken Alfama en in de Bairro Alto zijn er nog steeds veel Fadoclubs te vinden. Dit zijn echter door de jaren heen wel steeds commerciëlere bedrijven geworden waar men voornamelijk nog toeristen tegenkomt. Toch is het een aanrader om één van de avonden in Lissabon te besteden in een Fadobar.

Bron: http://lissabonvoorbeginners.nl/